Waar vind je een voice-over vacature?

by Sep 21, 2022Voice-over

Home » Waar vind je een voice-over vacature?

Dus jij hebt bedacht een carrière als voice-over na te jagen en ben je op zoek naar een voice-over vacature? Goed idee! Het is namelijk het mooist beroep ter wereld. Het geeft je bijvoorbeeld enorm veel vrijheid. Je kan zelf je werkdagen inrichten. Je staat op hoe laat je wil en je stopt met werken wanneer jij wilt. En je doet natuurlijk alleen de opdrachten die jij leuk vindt. Oké, dat laatste is wel erg rooskleurig. Laten we eerlijk zijn, soms zit er een voice-over opdracht tussen waar je misschien niet zoveel zin in hebt. Het brengt echter wel brood op de plank. De schoorsteen moet immers roken! Dit kan je dan weer wel over ter wereld doen. Bijvoorbeeld tijdens een reis door Azië. Zie hieronder mijn prachtige vocal booth in Siem Reap (Cambodja)

Voice-over opname Cambodja

De meeste voice-overs spreken een grote variatie aan producties in. ‘s Morgens een voice response systeem van een multinational en een bedrijfsfilm, na de lunch een aantal explanimations en we sluiten de dag af met een grote campagne met radio- en tv-commercials. Kom maar door met die voice-over vacature!

Word je steeds enthousiaster over het vak en wil je niks liever dan voice-over worden? Heel goed! Het duurt alleen wel even voordat je dit bereikt hebt. Want om even terug te komen op de titel van deze blog waar ik je een beetje mee gelokt heb. Waar vind je voice-over vacatures? Helaas! Nergens! Hoewel in het hele land een gebrek aan vakmensen is, geldt dat helaas niet voor de voice-over wereld. Er zijn meer voice-overs dan ooit! Dat heeft er ongetwijfeld mee te maken dat je tegenwoordig niet bijzonder veel nodig hebt om thuis je stem op te nemen. USB microfoon in je laptop en gaan met die banaan. Als getalenteerde voice-over is het jouw taak om die glanzende, opvallende vis in die gigantische vijver te zijn. Je moet ‘top of mind’ zijn bij de mensen die de voice-overs nodig hebben.

Is er dan geen enkele plek waar je je kan aanmelden en opdrachten kan inspreken? Zeker wel! Je kan je bijvoorbeeld aanmelden bij stemmenbureaus. Maar let wel op! Betaal NOOIT een bureau zodat ze je in de database plaatsen. Er zijn bureaus die als verdienmodel een demootje opnemen met beginnende voice-overs met de belofte dat ze dit dubbel en dwars terug verdienen bij de eerste opdracht. Die eerste opdracht komt er alleen nooit. Als een stemmenbureau je getalenteerd vindt en met je wil samenwerken, doen ze dat ook zonder je een factuur te sturen. Gelukkig zijn er ook andere stemmenbureaus die graag met je in zee willen. Demootje sturen en laten die opdrachten maar binnenkomen!

En wachten maar…. Tja, dit kan wel even duren. Als er al opdrachten binnenkomen, zal dat in het begin niet veel zijn. Stemmenbureaus moeten eerst de klussen binnenhalen en vervolgens aan jou denken voor deze voice-over opdrachten. Dan is het toch veel slimmer om zelf deze opdrachten binnen te halen? Ik hoor je denken, is dat niet heel veel werk? Klopt! Daar gaat bijzonder veel tijd in zitten. Maar zonder enorm veel tijd te investeren, ga je het niet halen als voice-over. En dit is precies waar veel mensen afhaken. Als jij die extra meters, nou ja, extra kilometers wel wil lopen, sta je al 10-0 voor op de rest.

Nog steeds niet afgehaakt? Good for you! Hoe haal je deze voice-over opdrachten dan zelf binnen? Allereerst moet je weten wie je potentiële klanten zijn. Wie kiezen de voice-overs? En bij wie moet je dus ‘top of mind’ zijn? Voor bedrijfsfilms, explanimations en e-learnings moet je vooral zijn bij de videomakers. Gelukkig zijn er ‘maar’ een paar duizend videobedrijven in Nederland. Daar ben je de eerste maanden dus wel zoet mee. De stem voor radio-commercials wordt meestal uitgezocht door audio studio’s. Opdrachten binnenhalen voor het inspreken van telefooncentrales is nog het meest ingewikkelde. Je potentiële opdrachtgevers zijn namelijk ALLE bedrijven in Nederland. In dat laatste geval zal je vindbaarheid in Google een grote rol spelen.

Helaas heb ik je niet kunnen helpen met een simpele voice-over vacature. Maar Ik hoop dat ik je een beetje in de juiste richting hebt geduwd en lukt ‘t jou wel om je brood te verdienen met je stem.

Voice over nodig?