8 tips voor het schrijven van een goede voice-over tekst

by Sep 22, 2022Voice-over

Home » 8 tips voor het schrijven van een goede voice-over tekst

Bij het schrijven van een goede voice-over tekst komen veel factoren kijken. Het is absoluut niet hetzelfde als het schrijven van een interessante blog. Je video staat of valt met een vloeiende, natuurlijke tekst. Door de jaren heen heb ik duizenden voice-over teksten voor bedrijfsfilms, corporate video’s, explanimations en telefooncentrales voor m’n neus gehad. Sommige waren bijzonder helder en inspirerend maar helaas vaak ook niet. Daarom 8 tips voor het schrijven van een goede voice-over tekst.

1. Zorg voor een heldere boodschap

Wat wil je eigenlijk vertellen met de voice-over? Welke nieuwe informatie moet na het kijken van de video blijven hangen bij de kijker? Heb je dat helder? Goed! Focus daar dan op. Welk probleem heeft de klant nu en hoe denk jij dit probleem met jouw product of dienst op te lossen. En niet geheel onbelangrijk wat gaat jouw klant dit kosten?

2. Schrijf met spreektaal

Veel onervaren tekstschrijvers trappen in valkuil van schrijftaal. Schrijf zoals je het zelf aan iemand zou vertellen. Als je dat niet doet zal de voice-over al snel aanvoelen als een voorgelezen script. Je wilt dat de voice-over klinkt als een kennis die jouw een fantastisch nieuw product aanprijst. Het verschil in spreektaal en schrijftaal kan in woorden zitten maar ook in zinsopbouw. Het woord ‘doch’ kan je bijvoorbeeld vervangen door ‘maar’, ‘Althans’ vervang je voor ‘tenminste’ en ‘aldus’ in ‘zegt’.

Voor zinsopbouw heb ik een aantal voorbeelden voor je geschreven:

Schrijftaal: Omdat de zon scheen, zijn we vanochtend gaan wandelen.

Spreektaal: We zijn vanochtend gaan wandelen want de zon scheen.

Schrijftaal: Bedoeling is dat we voor 12:00 allemaal gegeten hebben

Spreektaal: Voor 12:00 moeten we allemaal gegeten hebben.

3. Schrijf in de juiste toon

Hiervoor is het belangrijk om te weten voor wie je de voice-over tekst schrijft. Straattaal gebruiken in een B2B video is not done! Zorg er in dit geval voor dat je professioneel overkomt. Je hoeft niet gelijk als een jurist te schrijven, maar correct Nederlands is wel op z’n plek. Schrijf je voor jongeren dan mag ’t allemaal best wel wat hipper. In plaats van “bekijk hier onze nieuwe iPhone applicatie” kan je gerust zeggen “ Check hier onze nieuwe app”

4. Less is more!

Bepaal wat je wil vertellen in je voice-over tekst en blijf daarbij. Dwaal niet te veel af met informatie over jouw dienst of product die jij tof vindt. Hoe meer informatie hoe minder er blijft hangen. Gebruik ook zoveel mogelijk korte zinnen. Lange zinnen zijn voor de meeste mensen te ingewikkeld en blijven daarom ook niet hangen. Probeer zoveel mogelijk zinnen te gebruiken met 10 tot 15 woorden.

5. Zorg dat je tekst makkelijk uit te spreken is

Op papier kan een verhaal volkomen duidelijk zijn maar zodra de voice-over hem gaat inspreken komt het er toch niet lekker uit. Zinnen kunnen verschrikkelijke bekkenbrekers zijn. De meest professionele voice-overs zullen nog steeds moeite hebben om jou tekst naturel over te brengen naar je kijker. Zorg er daarom voor dat je de zinnen voor jezelf hard op uitspreekt. Lopen de zinnen dan nog steeds vloeiend, dan zal de voice-over er waarschijnlijk ook wel uitkomen.

6. Stilte creëert aandacht

Het zal je niet verbazen, maar we hebben tegenwoordig een nogal korte spanningsboog. We moeten af en toe even wakker geschud worden. Een korte break in je voice-over tekst kan ervoor zorgen dat je de aandacht weer terugkrijgt. Een korte stilte kan ook goed van pas komen nadat je iets belangrijks verteld hebt. Het geeft de kijker de mogelijk even te verwerken wat er zojuist verteld is.

7. Call to action

Elke goede voice-over tekst heeft een duidelijk call to action. Wat wil je dat de kijker gaat doen na het zien van jouw video? Zonder heldere call to action kan de video weleens voor niks geweest zijn. Voorbeelden van een duidelijk call to action kunnen zijn: “Bezoek onze open dag”, “bekijk onze website” of “sluit vandaag nog je nieuwe energiecontract af”.

Call to action voice-over tekst

8. Check, check en dubbel check!

Ja, dit is wel een gevalletje van ‘open deur’. En toch ZO belangrijk. Fouten in het script kunnen je veel tijd en soms ook geld kosten. Als de voice-over de video heeft ingesproken en je hoort een fout, dan kan er zo weer een dag overheen gaan voordat de voice-over zijn heropname kan doen. In sommige gevallen kan hier ook extra kosten voor gerekend worden. Belangrijk is ook dat je bij het controleren van je voice-over tekst deze hardop uitspreekt. Is het echt allemaal spreektaal? Zou je dit op deze manier ook aan je buurman vertellen? Klopt echt alles? Mooi, dan kan hij naar de voice-over!

Voice over nodig?